Hemorrojder och behandling av förstorade kärl

Det är mycket vanligare än man tror att ha besvär med hemorrojder. En uppskattning är att ungefär hälften av alla personer över 50 års ålder har besvär med hemorrojder. Men vad är de för något och vad är det som orsakar dem. En kort beskrivning av kan sammanfattas med att hemorrojder påminner om åderbråck runt analen, eller förstorade blodkärl. En mer komplett beskrivning kräver en förklaring av anatomin runt analöppningen. För att beskriva vad hemorrojder måste man beskriva anatomin och blodkärl lite närmare. Runt ändtarmen finns det blodkärl och bindväv som bildar de så kallade analkuddarna. Denna vävnad kan under vissa omständigheter förstoras och kallas då hemorrojder. Detta tillstånd räknas som en ofarlig åkomma men kan föra med sig många besvär och symtom. Ett av de vanligaste symtomen är klåda och smärta. Hemorrojder drabbar kvinnor oftare än män. Det är ganska vanligt att gravida utvecklar tillfälliga hemorrojder som går tillbaka efter graviditet.

Det finns många anledningar till att få hemorrojder. Bland den vanligaste anledningen är att man under lång tid har haft ökat tryck i blodkärlen runt analen på grund av förstoppning. Andra vanliga skäl är övervikt, effekter av läkemedel eller stillasittande. Symtom på hemorrojder är relativt enkla att känna igen. De visar sig oftast som små kulor vid ändtarmsöppningen. Den kan i samband med avföring fördubblas i storlek för att sen snabbt gå tillbaka till den tidigare storleken.

Som tur är kan man behandla och lindra besvär som relaterade till hemorrojder. Receptfria hemorrojdsalvor och kosttillskott kan i väldigt många fall minska och lindra besvär. Klåda och smärta minskar ofta i samband med användning av hemorrojdsalvor. Kombinationen av salvor och kosttillskott kan i vissa fall helt bota hemorrojder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *