Kiel i norra Tyskland

Kiel är både den största staden och huvudstad i nordtyska regionen Schleswig-Holstein. Staden, som kan jämföras med Malmö i invånarantal, är en gammal anrik universitetsort, men också en stad med stark marin prägel då Kiels hamn är en av de viktigaste i hela Östersjön och en stor knutpunkt för färjetrafik till och från Skandinavien.

Staden Kiel grundades redan 1242 och gick med i den nordtyska Hansan strax därefter. Dock uteslöts staden 1518 när det misstänktes att staden hade ägnat sig åt sjöröveri. Då Kiel ligger nära både Hamburg och Lybeck var tillväxten inte lika stor som grannarnas, dock grundades universitetet Christian-Albrecht i Kiel 1665. Under slutet av 1700-talet tillhörde staden under en kort period Sverige, men befann sig framförallt under flera år under danskt styre. Kiel gick upp i Tyskland igen 1815 och då marinen satte upp sin bas här växte staden på 1800-talet.

Kiel präglas än idag av sin hamn och den marina atmosfären som finns här, men kännetecknas också av ett rikt studentliv och ett stort utbud av affärer och restauranger som gör att Kiel känns mer som en storstad. Här hittar du mycket lokal mat och dryck, som specialiteten Kieler Sprotten – hela rökta skarpsillar, och du kan även besöka Kieler Brauerei där olika lokala ölsorter produceras.

Till Kiel tar du dig med nattfärjan Göteborg-Kiel med en restid på drygt 13 timmar. Du kliver på vid sextiden på kvällen och kommer fram på morgonen, vilket innebär att båtturen i sig blir en upplevelse. Ombord kan du därför äta en god måltid, besöka taxfreeshopen eller ta en sväng till baren innan det är dags för sömn i din hytt. Du kommer därefter utvilad fram till Kiel på morgonen. I centrala Kiel finns sedan flera stora shoppinggallerior där du kan handla precis allt du kan önska dig inför tillbakaresan.