Lär dig att rädda liv med hjärt- och lungräddning och hjärtstartare

Man vet aldrig när man plötsligt kan behöva rycka in för att rädda en annan människas liv. Om någon i ens närhet drabbas av plötsligt hjärtstopp är viktigt att kunna känna sig så trygg som möjligt med att hjälpa till. Det enklaste sättet är att utbilda sig inom HLR, hjärt- och lungräddning. Du behöver inte vara anställd inom sjukvården för att kunna rädda liv med HLR.

I skolan får eleverna utbildning under idrottslektioner men bara för man har lärt sig det i skolan är det inte självklart att komma ihåg det efteråt. Det finns visserligen flera olika arbetsplatser där utbildning inom livräddning sker kontinuerligt, men om så inte är fallet på ditt arbete så kan det vara en god idé att du själv söker dig till en kurs i hur man räddar liv.

Var femte år uppdaterar Svenska HRL-rådet informationen som de använder som utbildningsmaterial på skolor och arbetsplatser.  Det finns flera olika sorters kurser du kan ta för att lära dig mer om att rädda liv med hjälp av hjärt- och lungräddning och hjärtstartare. Du kan välja att rikta in dig på en speciell målgrupp då utbildningen ser lite olika ut beroende på åldersgrupp den vänder sig till. Inför vissa kurser som ges måste du ha förkunskaper och vara utbildad inom vissa yrken. Vill du hjälpa till med att sprida kunskaperna om användningen av hjärt- och lungräddning och hjärtstatare kan du utbilda dig till instruktör.

Att kunna och hjälpa människor som får plötsligt hjärtstopp är viktigt,  statistiskt sett drabbas ett tjugotal varje dag men bara en av dem överlever. Att spridda information kan hjälpa till att rädda flera liv. Misstänker du att någon i din närhet drabbas ska du genast ringa efter ambulans då varje minut är viktig för överlevnad. Medan du inväntar hjälpen håller du igång cirkulationen i kroppen genom HRL för att undvika att andra organ tar skada.